Villisika

Villisika on metsissä viihtyvä eläin, joka esiintyy laajalla alueella Keski-Euroopassa, osassa Etelä-Eurooppaa sekä Keski- ja Etelä-Aasiassa. Suomessakin on pieni luonnonvarainen villisikakanta – lähinnä Etelä-Suomessa, mutta yksittäisiä havaintoja on Oulusta asti. Suomalaiseen luontoon villisika on levinnyt kaakosta, Venäjän rajan yli. On mahdollista, että joitain yksilöitä on tullut myös suoraan Virosta uimalla Suomenlahden yli tai talvella jäätä pitkin. Villisika nimittäin on yllättävän kestävä uimari ja pitkien matkojen kulkija.[1]

Villisika on kaikkiruokainen: sille maistuvat muun muassa tammenterhot, pähkinät, juuret, vihreät kasvinosat, kastemadot, hyönteiset, toukat, ja pikkujyrsijät. Silloinkin kun ravintoa on runsaasti, villisian liikkuma-alue on laaja. Naaras porsaineen voi kuljeskella yhden tai muutaman neliökilometrin alueella. Yksinäisen karjun liikkuma-alue voi olla yli kymmenen neliökilometriä. [2]

Esimerkiksi ruotsalaisten luonnonvaraisten villisikojen käyttäytymisen seuraaminen osoitti, että villisika käytti vuorokaudesta aktiiviseen kulkemiseen keskimäärin seitsemän tuntia. Kulkemisen lomassa ne pysähtyvät usein tutkimaan ja tonkimaan maastoa, minkä seurauksena keskimääräiseksi vuorokaudessa kuljetuksi matkaksi tuli seitsemän kilometriä.[3]

Lähteet:

1, 2: Anders Bjärvall ja Staffan Ullström (suom. Otto Pöyhönen): Euroopan nisäkkäät. Tammi 1996. 291 s.

3: Lemel, J., Truve, J. & Söderberg, B. 2003. Variation in ranging and activity behaviour of European wild boar Sus scrofa in Sweden. –– Wildlife Biology 9: 29–36.

Kuva: Kuvaliiteri